Het Shakespeare Contingent

Het spannend boek van Steven Bogaerts & Sam Laevers

H09: De triangel

Een van de grote protagonisten in ons verhaal is een doodsimpele triangel. Maar ken jij de oorsprong van de triangel?

De triangel is een metalen slaginstrument dat behoort tot de klasse van de idiofonen. (nvdr. Wat een grappig woord)

Het instrument bestaat uit een driehoekig gebogen metalen staaf, en wordt opgehangen aan de bovenkant en aangeslagen met een kleiner metalen staafje. Dat gebeurt bij voorkeur op de zijde tegenover de opening, voor de mooiste klank. De triangel brengt slechts drie klokjesachtige, maar doordringende tonen voort en wordt onder meer in een orkest gebruikt. Roffels worden in een van de dichte hoeken geproduceerd door het staafje snel heen en weer te bewegen.

Een triangel komt voor in verschillende formaten: kleinere klinken hoger dan grotere, hoewel de exacte toonhoogte van een triangel (anders dan die van een pauk) in de muziek geen rol speelt.

De triangel bereikte Europa in de zeventiende eeuw vanuit Turkije, en is sinds de negentiende eeuw een van de meest gebruikte slagwerkinstrumenten in het symfonieorkest.
In deze rubriek "per hoofdstuk" vind je leuke achtergrondinformatie over het boek. Soms is dit iets meer over de plaats in kwestie, dan weer over een gebeurtenis, dan wat 'behind the scenes'. De schrijvers lichten een tip van de sluier op. Sommige items kan je zomaar 'publiek' op de website lezen, voor andere artikels zal je dan weer een speciaal wachtwoord nodig hebben. Dit wachtwoord vind je ... in het boek. Let op, sommige van deze artikels kunnen "spoilers" bevatten. Beslis dus zelf wanneer je wat (extra) wil lezen en wanneer (nog) niet. We wensen je veel lees- en ontdekplezier!
Sommige feitbeschrijvingen op deze website namen we over uit Wikipedia. Ook dié feiten, naast ons eigen research, helpen om een unieke kijk te geven in en om het boek dat Het Shakespeare Contingent heet! Heb je zelf een leuke aanvulling? Laat het ons gerust weten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 Het Shakespeare Contingent

Thema door Anders Norén