Het Shakespeare Contingent

Het spannend boek van Steven Bogaerts & Sam Laevers

H03: Windsor

Windsor Castle speelt in het boek in vele hoofdstukken een belangrijke rol. De thuishaven van Benjamin is immers het enorme park rondom het indrukwekkende kasteel.

Windsor Castle

Windsor Castle is het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld; en dit al gedurende ruim 900 jaar. De oppervlakte beslaat ruim 450 are. De meeste vorsten gebruikten het als tweede woning, omdat zij er de voorkeur aan gaven in Buckingham Palace in Londen te wonen. Sommigen, waaronder koning George IV gebruikten het ook als hun hoofdverblijfplaats. Sinds 1917 draagt het Britse koninklijk huis ook de naam Windsor.

Op 20 november 1992 brak in de Private Chapel rond het middaguur brand uit. De brand breidde zich snel uit en het duurde tot de avond voor de brand onder controle was. De laatste vlammen werden pas in de vroege ochtend van de volgende dag gedoofd. De gevolgen waren rampzalig: het middeleeuwse dakgebint van de St George’s Hall stortte volledig in en grote schilderijen gingen verloren omdat ze niet konden worden verplaatst. Vele mensen van de koninklijke huishouding en het leger hielpen mee om de ontelbare kunstschatten te evacueren. Koningin Elizabeth kwam zelf kijken en moest machteloos toezien hoe een groot deel van haar kasteel in de as werd gelegd.

Veel van de inboedel, waaronder historisch meubilair, schilderijen, edelsmeedwerk, tapijten en documenten, had water- of rookschade opgelopen. De restauratie nam vijf jaar in beslag.

Het park

 

Karel II legde de Long Walk aan; een 5 kilometer lange weg die het kasteel verbindt met Windsor Great Park. Ooit was het park een jachtterrein van de monarchen, gekocht door Karel II in 1680; tegenwoordig is het onderdeel van de Crown Estate. In oktober 2003 onthulde de koningin er haar jubileumstandbeeld.

Het is net in dit park dat onze Benjamin zich thuis voelt. Voor wie ooit naar Windsor gaat en achter de groundskeeperwoning van Benjamin gaat zoeken, zal weinig vinden: hier is het de fantasie van de schrijvers die dit in het leven riep, deels gestoeld op feiten. Wie goed het boek leest kan wel “een” idee krijgen waar de schrijvers dit fictieve huisje in het park plaatsten.

Het huisje wat model stond voor uiterlijk van het huis waarin groundskeeper Benjamin verblijft is eigenlijk Anne Hathaway’s Cottage, het ouderlijke huis te Stratford-upon-Avon waarin een jonge Shakespeare zijn toekomstige bruid het hof maakte. De binnenkant is dan weer een kruising tussen een vorige woonkamer waarin  auteur Steven z’n jeugd doorbracht en het magische interieur van een Tolkien-achtig Hobbithol…
In deze rubriek "per hoofdstuk" vind je leuke achtergrondinformatie over het boek. Soms is dit iets meer over de plaats in kwestie, dan weer over een gebeurtenis, dan wat 'behind the scenes'. De schrijvers lichten een tip van de sluier op. Sommige items kan je zomaar 'publiek' op de website lezen, voor andere artikels zal je dan weer een speciaal wachtwoord nodig hebben. Dit wachtwoord vind je ... in het boek. Let op, sommige van deze artikels kunnen "spoilers" bevatten. Beslis dus zelf wanneer je wat (extra) wil lezen en wanneer (nog) niet. We wensen je veel lees- en ontdekplezier!
Sommige feitbeschrijvingen op deze website namen we over uit Wikipedia. Ook dié feiten, naast ons eigen research, helpen om een unieke kijk te geven in en om het boek dat Het Shakespeare Contingent heet! Heb je zelf een leuke aanvulling? Laat het ons gerust weten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 Het Shakespeare Contingent

Thema door Anders Norén